Nieuwsbrief #4

oktober 2023

Agenda:

  • week van 23 oktober: week van de oudergesprekken
  • 8 november: algemene ouderavond (vanaf 19.30)
  • 10 november: start week van de mediawijsheid 
  • 13 november: aandacht voor Divali
  • week van 20 november: werkweek groep 7/8 Vledder

Tingue

Nieuws van de directie


Beste ouders,

Terwijl ik dit stukje schrijf, genieten de kinderen van hopelijk een heerlijke vrij dag. Vanochtend hebben we een productieve studieochtend gehad en op dit moment worden de klassen en gangen weer startklaar gemaakt voor na de herfstvakantie.
De eerste periode van dit schooljaar is voor mij voorbij gevlogen. Er is ook zoveel gebeurd! 
De kennismakingsavond nieuwe stijl, het bakkie op het plein, de Kinderboekenweek, alle leerkrachten die keihard gewerkt hebben aan de voorbereide omgeving en niet te vergeten de eerste bijeenkomst van de nieuwe kinderraad. 
Allemaal mooie ontwikkelingen waar ik enorm trots op ben.

Juf Marjolijn gaat genieten van haar zwangerschapsverlof, een aantal leerkrachten gaat kamperen komende week (hoe dapper!) en een aantal van hen zoekt de zon op. 
Even tijd om op te laden, mooie herinneringen te maken en over een week weer vol goede moed aan de slag te gaan met weer een bijzondere periode. De werkweek van groep 7/8, de Sint die de school zal bezoeken, het kerstdiner, de week van de mediawijsheid.......Ik kijk er naar uit!

Ik wens u en de kinderen en fijne herfstvakantie toe! 

Met vriendelijke groet, 
Tingue Klapwijk
~directeur Montessorischool Valkenbos~ 

Kinderboekenweek1
Kinderboekenweek2

Kinderboekenweek

een groot succes

'Bij mij thuis', dat was het thema van de Kinderboekenweek die we op 4 oktober openden met alle kinderen, juffen en meesters op het plein. "Bij mij thuis kan een kind de was doen." "Bij mij thuis wordt er heel wat afgekakeld", waren zinnen die de kinderen goed moesten onthouden en konden verbinden aan foto's die in de centrale hal hingen. Niet alleen de kinderen waren erg nieuwsgierig naar de huizen van de juffen en meesters, ook héél veel ouders stonden minutenlang te kijken en te gissen...... welke foto hoort nou bij wie? Daarnaast werd er natuurlijk extra veel gelezen, kregen alle klassen een nieuw voorleesboek, werd er voorgelezen door ouders én door kinderen aan andere klassen en waren er veel bijzondere hoekjes ingericht om lekker, onderuitgezakt heerlijk in een boek te 'verdwijnen'. Zelfs in de pauze, op het schoolplein, werd er gelezen. 

20231013 101243
20231013 115157

Studiedag 13 oktober

Meer Montessori

Vandaag hadden de kinderen een extra vrije dag, zodat we als team een volgende stap konden zetten in 'meer Montessori'. Onder leiding van Annette Deken zijn we hard aan de slag gegaan met verbeterpunten n.a.v. de schoolbezoeken die we op 18 september brachten aan diverse montessorischolen in de regio. 
Met behulp van diverse werkvormen (die ook Stichting Leerkracht gebruikt) zijn we uiteindelijk per bouw tot een verbeterpunt gekomen waar we de aankomende periode mee aan de slag gaan. Op de ouderavond van 8 november vertel ik daar graag meer over. 
We zijn erg benieuwd wat de kinderen er de komende tijd van gaan merken. 

         Bakkie op het plein

Woensdag 27 september was er ons eerste 'bakkie op het plein' moment, initiatief van een aantal ouders. Tussen half 9 en 9 uur was er gelegenheid voor het drinken van een kop koffie of thee en samen te brainstormen over 'wat als alles mogelijk zou zijn'. De uitkomst van de 3 gevulde 'flappen' zal ik binnenkort bespreken met de initiatiefnemers. Wordt vervolgd! Hopelijk tot het volgende bakkie! 

Bakkie

Algemene ouderavond

in het teken van Montessori 

Op 8 november is er een algemene ouderavond. 
Het eerste gedeelte van de avond zal de MR zijn jaarverslag presenteren. Het tweede gedeelte van de avond staat in het teken van Montessori thuis. 

Na de herfstvakantie krijgt u een officiele uitnodiging met daarin een link waarmee u zich kunt opgeven. De opkomst van de kennismakingsavond aan het begin van het schooljaar was goed, maar we gaan voor nog meer! 

Noteert u 8 november van 19.30-21.00 alvast in uw agenda? 

Kinderraad weer van start!

Afgelopen woensdag was het eindelijk zover! De eerste kinderraad sinds jaren. 4 kinderen uit groep 5 en 8 kinderen uit de bovenbouw kwamen samen om te kijken hoe ze onze school nog mooier, fijner en beter kunnen maken. Na een kort welkomstwoord door mij, een felicitatie en zonnebloem, gingen ouders Lars, Floor en Judith met deze enthousiaste groep van 12 kinderen aan de slag. Er werd een voorstelspelletje gedaan, plannen werden gedeeld en ideeén werden op papier gezet. Judith heeft van de vergadering een verslag gemaakt in de vorm van een praatplaat waarmee de kinderen in hun klas verslag kunnen doen. Ik ben erg nieuwsgierig naar alle plannen en ideeën en kijk uit naar de volgende vergadering. 

Kinderraad
Kerstkoor
Pakjesavond

Hulp bij pakjesavond

Beste ouders,

Inmiddels ben ik al vijf jaar als schoolmaatschappelijk werker verbonden aan de Montessori Valkenbos. Op de maandagmiddag ben ik altijd aanwezig op de school.
Sinds een aantal jaar doen wij mee aan de actie Sint voor Ieder1. Kinderen ontvangen dan prachtige, leuke en lekkere cadeautjes. Hieronder de link naar hun website en wat zij zelf over de actie zeggen: 

‘’Voor 1 op de 10 kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede is een cadeautje op Sinterklaasavond helemaal niet vanzelfsprekend. Het is ook niet uit te leggen dat de Goedheiligman hun huisje voorbij rijdt, terwijl vriendjes en klasgenootjes wél cadeautjes krijgen. De impact op de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind is hierdoor groot.

Stichting Sintvoorieder1 zet zich in om deze gezinnen te ontzorgen en om een glimlach te toveren op het gezicht van deze kinderen (en hun ouders!) op pakjesavond. Want ieder kind verdient het om gezien te worden op 5 december!’’ 

Voor veel ouders is het fijn om in de dure decembermaanden wat geld over te houden. Mochten jullie willen meedoen aan deze actie mail, bel of app me dan. Het is zeker de moeite waard!

Esmé Sprenger
e.sprenger@xtra.nl
06-10701726 

Lees verder
Herfstvakactiviteitenknop2023

Vakantiepas herfstvakantie

Varen, surfen, struinen, koekjes bakken, freerunnen of naar het theater: voor de leden van de VakantiepasClub is er van alles te doen deze herfstvakantie! Ze krijgen een digitale nieuwsbrief met wel 23 activiteiten en kortingsbonnen. Houd er iemand van Barbies? De bibliotheek Voorburg heeft er wel 100 in huis! Allemaal aangekleed in kleren van afval. Wie ziet waarvan de kleren zijn gemaakt? Zelf iets van afval in elkaar knutselen kan bij TrashUre Hunt. Wie liever iets lekker maakt kan naar Villa Bijzonder of Ladycake. Winnen Ook kunnen kinderen een leuke selfie of actiefoto insturen. Uit de inzenders kiezen wij een winnaar. Deze krijgt 2 bioscoopbonnen.
Lid worden
Is uw kind nog geen VakantiepasClublid, geef het dan (gratis) op via www.vakantiepas.nl. Leden van de VakantiepasClub krijgen voor elke korte schoolvakantie een digitale nieuwsbrief met meer dan 20 activiteiten en kortingsbonnen.

Studiedagen

2023-2024

Ook volgend schooljaar zullen er weer een aantal studiedagen zijn. Op deze dagen zijn de kinderen vrij: 

Maandag 18 september 2023
Vrijdag 13 oktober 2023
Vrijdag 22 december 2023
Maandag 8 januari 2024
Vrijdag 16 februari 2024
Woensdag 13 maart 2024
Dinsdag 21 mei 2024

Schoolvakanties 

 2023-2024

Zomervakantie: 10 juli t/m 18 augustus 2023
Prinsjesdag: dinsdag 19 september 2023
Herfstvakantie: 16 t/m 20 oktober 2023
Kerstvakantie: 25 december 2023 t/m 5 januari 2024
Voorjaarsvakantie: 19 t/m 23 februari 2024
Pasen: 29 maart t/m 1 april 2024
Meivakantie: 29 april t/m 10 mei 2024
Pinksteren: maandag 20 mei 2024
Zomervakantie: start 12 juli 2024 om 12.15 uur