Nieuwsbrief Valkenbos

oktober 2019 nieuwsbrief nummer 18

Het Montessori Valkenbos kerstkoor

Wij zijn weer begonnen met oefenen. Sluit u aan?

Gisteren zijn wij weer begonnen met het oefenen van  het kerstrepertoire voor ons optreden tijdens het kerstdiner op school. Wij oefenen op woensdagavond op school. Mocht u het leuk vinden om aan te sluiten dan bent u van harte welkom.

Bijzondere hobby in het zonnetje

Het Haags Matrozenkoor

Wij zetten graag af en toe een bijzondere hobby van een van onze leerlingen in het zonnetje. En dit keer is dit zingen bij het Haags Matrozenkoor, een van de oudste jongenskoren in Nederland, waar Quirijn van Tol uit BB2 inmiddels al 4 jaar in zingt.
Het Haags Matrozenkoor is 90 jaar oud en een echt Haags begrip. Plezier in zingen en samen muziek maken staat voorop. De jongens leren met elkaar hoe leuk het is om op een podium te staan en een optreden te verzorgen. Leuk weetje is dat dit koor het welkom zong voor Koningin Wilhelmina op vliegveld Valkenburg toen zij daar aankwam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels zingt het koor niet zo vaak meer voor de koning (helaas), maar wat niet is kan nog komen, hopen ze zelf

Wil je zelf ook eens zien hoe het gaat in zo’n repetitie of wil je het matrozenkoor in actie zien, dat kan komend twee maanden!
Allereerst zijn er op 4 en 8 november open meedoe-repetities voor jongens. Op 4 november van 16:45-17:45 voor jongens van 7/8 jaar, op 8 november van 17:00-18:00 voor jongens van 9/11 jaar. Wil je een keer meedoen, kijk dan op www.matrozen.nl of meer informatie bij secretaris@matrozenkoor.nl of bij Laura, de moeder van Quirijn, via l.e.vanbreen@gmail.com. Kan je nu niet op deze dagen komen, maar wil je een keer meedoen, neem contact met ons op, je bent altijd van harte welkom!
Wil je de matrozen horen zingen? Rond kerst zingt het matrozenkoor dit jaar weer de ‘Festival of Nine Lessons and Carols’. Dit is een Engelse Koortraditie waarbij het kerstverhaal wordt verteld middels 9 bijbeltekstfragmenten, afgewisseld met Engelse kerstliederen (christmas carols) gezongen door een jongenskoor. Uniek is de binnenkomst van het koor op de solo van “Once in Royal David’s City”.
Het Haags Matrozenkoor zal dit jaar voor de vierde keer deze prachtige kersttraditie ten gehore brengen op zaterdag 21 december in de kloosterkerk. Binnenkort zal de verkoop van tickets starten via www.matrozenkoor.nl.

Mijn naam is Esmé Sprenger en ik ben de schoolmaatschappelijk werker (SMW’er) op de Montessori Valkenbos. Dit is mijn tweede schooljaar op deze school. Afgelopen schooljaar heb ik al flink wat leerlingen en ouders (op weg) kunnen helpen! Zo ben ik ook betrokken geweest bij het opzetten van de groep Stoere Schildpadden op school.
Daarnaast ben ik als SMW’er ook betrokken bij acties voor gezinnen die wat minder geld te besteden hebben. Zo is binnenkort de actie Sint voor Ieder1. Mochten er gezinnen zijn die hiervan gebruik willen maken, laat het mij zo spoedig mogelijk weten! Voor meer informatie kunt u ook op de website kijken: https://www.sintvoorieder1.nl/

Op de maandagmiddag ben ik aanwezig op de Montessori Valkenbos. Ik zal ongeveer van 12.30-16.30u aanwezig zijn op school. Ik ben dus ook na schooltijd beschikbaar voor gesprekken of advies.
Hiernaast ben ik ook nog werkzaam op vier andere scholen in Den Haag. Zelf ben ik woonachtig in Wateringen met mijn gezin.
In de bijlage vind je meer gegevens van mij en bij wat voor soort vragen ik kan helpen. In de school hangen deze gegevens ook in de vorm van een flyer.
Ik hoop dit schooljaar weer veel kinderen (en ouders) te kunnen helpen!

Pennenstreken

Nieuwe versie

Het afgelopen schooljaar moesten wij als team een keuze maken voor ons schrijfonderwijs. De methode waarmee wij werken (Pennenstreken) had de keuze: blijven schrijven in schoonschrift (verbonden) of starten met het blokschrift. Dit thema speelt in veel landen. Veelal wordt het verbonden schrift geschrapt van het Curriculum.  Recente onderzoeken op wetenschappelijke bassis zijn er niet, wel zijn er voors en tegens te vinden over dit onderwerp.

De keuze is gevallen op het aanleren van het blokschrift op jonge leeftijd. Dit mede omdat het de volgende voordelen kent:
De lettervormen lijken veel op drukletters. Tijdens het leren lezen en schrijven zien kinderen daardoor letters die veel op elkaar lijken.
Blokschrift is eenvoudig aan te leren, want er hoeven geen verbindingen gemaakt te worden.
Blokschrift is goed leesbaar, ook als er minder netjes geschreven wordt.
Nu wij de eerste periode achter de rug hebben zijn wij bezig met de eerste evaluatie. Deze is positief. De kinderen leren sneller spellen en het werk ziet er verzorgder uit. Wel vinden de kinderen voornamelijk in de groepen 4-5-6 de overstap soms lastig. Wij blijven dit nauwlettend volgen en komen hier op terug. 

Staking 6 november

School gesloten!

TSO kosten

 Hieronder geven wij de kosten weer per kind voor het gebruik maken van onze TSO service. Zou u deze willen overmaken op
IBAN: NL 46 INGB 0007 2340 34 t.n.v. DHS Valkenbos. Met de vermelding: TSO en de voor-en achternaam van het kind.
€ 125,00 voor het eerste kind,
€ 95,00 voor het 2e kind en
€ 70,00 voor 3e en volgende kinderen.

schoolkalender

en schoolgids 2019-2020

Onze schoolkalender staat al op onze nieuwe website. U kunt deze indien wenselijk zelf downloaden en printen. Hij staat onder het kopje informatie vermeld. Ook vindt u hier de nieuwe schoolgids.